Küba Turu

Hayatta nelere sahip olacağını bilmeyip, sahip olduklarıyla mutlu olabilen insanlar ülkesi Küba’ya gidiyoruz.

Benan Gülağız 3 Eylül 2022
Küba Turu

Hayatta nelere sahip olacağını bilmeyip, sahip olduklarıyla mutlu olabilen insanlar ülkesi Küba’ya gidiyoruz. Yine güzel bir grup ve yine keyifli bir seyahat...THY ile İstanbul’dan 13 saat 50 dakika süren uzunca ve yorucu bir yolculuk... Uzun uçuşları oldum olası hep sevmişimdir. Her defasında daha uzaklar çekiyor beni ve kanımdaki gezme virüsü coşuyor. Her ne kadar buraya 4 yıl önce gelmiş olsam da ilk defa gelmenin heyecanını tekrar yaşıyorum.

ABD’nin çok yakınında olduğu halde korkmadan ona kafa tutabilen ve bağımsız kalmayı başarabilen insanların yaşadığı yerdir bu ülke! Küba, sosyalizm denilince akla ilk gelen yerlerden biridir. Küba denilince akla gelen ilk şey ise Che Guevara…  Ardından Küba purosu, koloni dönemi binaları, eski model arabaları, taş sokakları ve gönlü zengin insanları diye sıralayabiliriz. Ülkenin enerjisi, müziği, sürprizleri ve ruhuyla içinizi sarar. İşte insanları en çok çeken de bu nostaljik ve pozitif ambiyans. İnsanların iş dışındaki günlük hayatında kapı önü sohbetleri, dans ve müzik büyük yer tutuyor. Küba’da İnsanların sıcaklığına, canlılığına şahit olursunuz. Sokaklarda dolaşan seyyar satıcılar, sabahları çiçek satan seyyar çiçekçilerle, her yer rengarenk, her yer hayat dolu ve cıvıl cıvıl burada...
UNESCO’ya göre en çok gidip de görülmek istenen yerlerin başında geliyor Küba. Karayipler’de yer alan bir ada ülkesi. Nüfusu 11 milyon. Başkenti ise Havana. Dünyadaki son sosyalist devletlerden birisidir ve bu yüzden 1959’dan beri Amerika’nın ambargosu altında.

Ülkenin cadde ve sokakları, tam bir görsel şölen sunan klasik Amerikan arabaları ve eski, bakımsız ama rengarenk tarihi binalarla dolu. Bir de tabii beyaz kumu ve turkuaz renklere sahip suyu olan plajlarını da unutmamak gerek.

Küba’da insanların gelirleri oldukça düşük, ama buna rağmen mutlu görünen bir halk. Çünkü hemen herkesin maddi durumu eşit seviyede. İyi kıyafetler, daha iyi telefon, daha iyi araba veya daha lüks ev için birbirleriyle yarışmıyorlar. Küba sosyalist bir ülke olduğu için, devlet vatandaşlarına her ay bir miktar temel gıda maddesini ücretsiz olarak veriyor. (Fakat bu yardım yeterli oluyor mu tartışılır.)

Küba’da gece hayatı daha çok “casa de musica”larda, yani “müzik evleri”nde yaşanıyor. En popülerleri Casa de la Musica de Miramar ile Casa de la Musica de Habana olan bu müzik evlerinde, canlı Küba müzikleri eşliğinde Kübalılar ve turistler birlikte salsa yapıyorlar. Küba gece hayatının en popüler içkileriyse tabii ki mojito, cuba libre ve pina colada.

Ondört saate yakın uçuş sonrası başkent Havana’ya, Jose Marti havaalanına iniyoruz... İkinci defa geldiğim için yabancı gelmiyor buralar bana...

O nostaljik Amerikan arabalarıyla renklenen, her yanı buram buram puro kokan, doğasıyla huzur veren, salsa tınılarıyla insanın kanını kaynatan bir diyar... Devrimden bu yana neredeyse çivi bile çakılmadığı gibi, Küba da 1959'da çakılıp kalmış, zamana 'dur' demiş sanki...

Küba’ya gitmeden önce bilinmesi gereken birkaç konu var. Örneğin, Küba’da prizler bizden farklı, Amerikan tipi. Bu yüzden telefonunuzun şarjsız kalmasını istemiyorsanız gitmeden önce dönüştürücü satın almayı sakın unutmayın. Küba’da iki farklı para birimi mevcut. Birincisi, Kübalıların kullandığı normal peso. Diğeri ise turistlerin kullandığı CUC. Giderken yanınızda dolar yerine Euro götürmenizi tavsiye ederim, zira Amerikan doları için bankalar komisyon alıyor. Kübalıların büyük bir kısmı, ana dilleri olan İspanyolca dışında başka bir dil konuşmuyor. İngilizceyi çok az biliyorlar..

Küba'da en çok tüketilen yiyecek kahve, rom ve avokadodur. Küba sokaklarında reklam panosu bulunmuyor. Fakir bir ülke olmasına rağmen sokaklarda evsizleri ya da dilenenleri göremezsiniz. Çünkü bu ülkede barınma, sağlık ve eğitim ücretsiz. Tahta oymacılığı bu ülkede en gelişmiş el sanatıdır. Ülkede Şeker Bakanlığı bulunması ilginçliklerden biridir. Küba demek dans demektir. 1870 yılında Rumba, 1900 yılında Bolero, 1953 yılında Cha Cha Cha, 1970 yılında Salsa bu ülkeden çıkmıştır. Anayasalarında devletin dini şudur diye bir madde bulunmamaktadır. Kişilerin dinine, dini uygulamalara karışılmamaktadır. Bu ülkede çok fazla inanan yoktur. Dünyanın en büyük resmi 196 metre boyutu ile bu ülkede bulunmaktadır. Bu eser Fidel Castro'nun arkadaşı ünlü ressam Frida Cahlo'nun kocasına aittir. Dünyanın en iyi sağlık eğitimi bu ülkede verilmekte ve en iyi doktorlar bu ülkeden çıkmaktadır. Ülkenin sembol ağacı kral palmiyesi, sembol çiçeği Maripsa (yerel yasemin), sembol kuşu da tüylerinin renklerinin Küba bayrağını çağrıştırması dolayısıyla Trogon'dur. Derisinin renginden dolayı ırkçılık yapılmayan tek ülke olması ile dikkati çeker. Havana'da bir parkta Atatürk'ün büstü bulunuyor. Küba'nın meşhur puro fabrikalarında kitap okumak şart.

Yorumlar
Popüler Bloglar